ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός: Έτσι προκλήθηκε η πανδημία – Πώς «ξέφυγε» ο ιός και εξαπλώθηκε

Τη ραγδαία εξάπλωση του νέου κορονοϊού παρουσιάζουν σε ανάλυση τους οι New York Times, υπογραμμίζοντας ότι η μεγαλύτερη απαγόρευση ταξιδιών στην παγκόσμια ιστορία τελικά δεν κατάφερε να αναχαιτίσει τη φονική πανδημία.

Όπως αναφέρουν οι τέσσερις δημοσιογράφοι των ΝΥΤ στην ανάλυση τους όλα ξεκίνησαν από την από την αγορά θαλασσινών της Ουχάν. Η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπεί, γύρω από την οποία συσπειρώθηκαν τα πρώτα κρούσματα του Covid-19, είναι μία πόλη 11.000.000 κατοίκων και συγκοινωνιακός κόμβος.

Τα πρώτα τέσσερα περιστατικά, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία των υγειονομικών κινεζικών αρχών, αυξήθηκαν σε δεκάδες μέχρι το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, οι γιατροί γνώριζαν ότι όλοι οι ασθενείς είχαν μια ιογενή πνευμονία που δεν ανταποκρινόταν στις συνήθεις θεραπείες και το πραγματικό μέγεθος της επιδημίας ήταν πολύ μεγαλύτερο, ένα αόρατο δίκτυο 1.000 – ή ακόμη περισσότερων – ανθρώπων που είχαν κολλήσει και μετέφεραν τον φονικό ιό.

Δείτε πώς εξαπλώθηκε ο Covid-19 στην Κίνα:

Πώς «ξέφυγε» ο ιός και εξαπλώθηκε

Ειδικοί μάλιστα εκτιμούν ότι τουλάχιστον 85.000 άνθρωποι ήταν φορείς χωρίς να το γνωρίζουν και ταξίδεψαν προς άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας αλλά και εκτός Κίνας. Η χρονική στιγμή για το ξέσπασμα της πανδημίας δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη, αφού εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ταξίδευαν ή ετοιμαζόντουσαν να ταξιδέψουν για την Πρωτοχρονιά. Οι φορείς είχαν ήδη μεταφέρει τον ιό στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και άλλες μεγάλες πόλεις.

Στις 23 Ιανουαρίου η Ουχάν μπήκε σε καραντίνα και ήταν θέμα χρόνου να ακολουθήσουν και άλλες πόλεις. Τα ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας σταμάτησαν. Κι ενώ τα κρούσματα στην Κίνα αυξάνονταν, οι διεθνείς αεροπορικές πτήσεις συνεχίστηκαν κανονικά και χιλιάδες άνθρωποι πέταξαν από την Ουχάν σε διάφορες πόλεις του κόσμου.

Δείτε την διασπορά του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο:

H διασπορά του Covid-19 σε όλο τον κόσμο

Newsbomb.gr

Categories
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ