ΠΡΟΣΩΠΑ

Γιώργος Παπαδόπουλος – Ο Καλλιτέχνης που κάνει την Κύπρο περήφανη

Ο κύπριος καλλιτέχνης που διαπρέπει στο εξωτερικό έρχεται στην Κύπρο για να παρουσιάσει μια μοναδική έκθεση στο ξενοδοχείο Almyra στην Πάφο η οποία εγκαινιάζεται στις 24 Μαρτίου 2018 στις 19.30 και θα παραμείνει ανοιχτή για περίοδο ενός μήνα.

Πώς ασχολήθηκες αρχικά με την τέχνη και πώς αποφάσισες ότι με αυτό θέλεις να ασχοληθείς αποκλειστικά στη ζωή σου;

Η τέχνη μπήκε στη ζωή μου από πολύ νεαρή ηλικία. Έχω πολύ ευχάριστες αναμνήσεις από τον εαυτό μου όταν ήμουν 9 ετών και ζωγράφιζα με λαδομπογιές δίπλα στη μητέρα μου. Και η μαμά μου είναι πολύ ταλαντούχα, αλλά ποτέ δεν ασχολήθηκε με την τέχνη για να κάνει καριέρα. Ωστόσο μάλλον αυτό το ταλέντο της το μετέδωσε σε μένα. Μετά που ολοκλήρωσα τα A Levels στην τέχνη και τα μαθηματικά παρακολούθησα ένα foundation course στο Art & Design και έπειτα ένα πτυχίο στην εσωτερική διακόσμηση, ένα δίπλωμα στην κεραμική και έκανα ένα μάστερ στα κεραμικά και το γυαλί, στο διάσημο Royal College of Art στο Λονδίνο.

Η ενασχόλησή σου με το γυαλί πώς προέκυψε;

Όλα ξεκίνησαν από ένα ατύχημα. Αυτό συνέβηκε πριν από περίπου είκοσι χρόνια, όταν ακόμη φοιτούσα στο κολέγιο. Πήγα στο RCA για να μάθω να φτιάχνω κεραμικά κυρίως αλλά το πτυχίο μου συνδύαζε τα κεραμικά και το γυαλί. Έτσι είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ και με το γυαλί. Μια μέρα προέκυψε ένα ατύχημα. Υπήρχε ένα κομμάτι γυαλιού, τοποθετημένο πάνω σε ένα τραπέζι και καθώς ήμουν απασχολημένος να δημιουργήσω τα κεραμικά μου γλυπτά, ξαφνικά αυτό το κομμάτι γυαλιού πέφτει και σπάει. Το γυαλί όμως δεν καταστράφηκε σε ένα εκατομμύριο κομμάτια και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν πολυστρωματικό γυαλί, γνωστό ως το γυαλί ασφαλείας που χρησιμοποιείται σε παράθυρα αυτοκινήτων. Εκείνο τον καιρό δεν ήξερα τι ακριβώς ήταν το πολυστρωματικό γυαλί αλλά είχα εντυπωσιαστεί από την εμφάνιση αυτού του σπασμένου γυαλιού. Το πήρα στο στούντιο μου, τοποθέτησα μπλε και πράσινο φως επάνω του και έπειτα το φωτογράφισα. Έτσι άρχισε η καριέρα μου στο γυαλί, με ένα απλό ατύχημα!

Γνωρίζουμε ότι ζεις μόνιμα στο Λονδίνο αλλά επέστρεψες στην Κύπρο εδώ και λίγο καιρό, μοιράζοντας τη ζωή σου ανάμεσα στην αγγλική πρωτεύουσα και το νησί μας. Το είναι αυτό που σε φέρνει εδώ;

Το στούντιο μου που δημιούργησα στις Κέδαρες, το χωριό του πατέρα μου και γι’ αυτό το λόγο έχει μεγάλη συναισθηματική αξία για μένα. Η συντήρηση της ιδιοκτησίας αποτελεί σημαντικό μέρος της. Η αποκατάσταση του αμπελώνα και του ελαιώνα τα οποία μας άφησαν οι γονείς μου είναι εξαιρετικά ευχάριστο. Είναι ευλογία ότι ο σύντροφός μου και εγώ έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε αυτές τις ομορφιές της ζωής. Η ισορροπία μεταξύ της μητρόπολης σε συνδυασμό με την ηρεμία της Κύπρου, πιστεύω είναι το όνειρο του κάθε καλλιτέχνη. It’s literally the best of both worlds.

Τι αγαπάς περισσότερο από την Κύπρο;

Αυτό που λατρεύω περισσότερο είναι το κλίμα της Κύπρου, αλλά κυρίως την απομόνωση που έχει το χωριό. Ο υπερπληθυσμός στο Λονδίνο καταντά να είναι κουραστικός. Η ηρεμία που προσφέρει η Κύπρος είναι πραγματικά απίστευτη. Λατρεύω το γεγονός ότι ο ρυθμός της ζωής είναι πολύ πιο αργός εδώ σε σύγκριση με το Λονδίνο.

Πώς δημιουργείς τα έργα σου και τι υλικά χρησιμοποιείς; Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία;

Η διαδικασία δημιουργίας είναι αρκετά περίπλοκη. Το σλόγκαν μου τα εξηγεί όλα: «το γυαλί είναι ο καμβάς μου και τα σφυριά είναι τα πινέλα μου». Μερικές φορές ξεκινάω με το να χτυπάω το σφυρί πάνω στο γυαλί αλλά επίσης υπάρχει η πιθανότητα να ρίξω το ίδιο το γυαλί στο πάτωμα, ή να ρίξω επάνω του ένα τούβλο ή βράχο, ή ακόμα και να χρησιμοποιήσω ένα όπλο για να το πυροβολήσω. Σε αυτού του είδους τον γυάλινο «καμβά» χρησιμοποιείται η αμμοβολή για να δώσει μια υφή έτσι ώστε να μπορούν τα μελάνια να γίνουν «ένα» με το υλικό. Μετά από αυτή τη διαδικασία βάφω το γυαλί με αραιωμένα μελάνια που τα οποία ρέουν όμορφα στις ρωγμές που έχουν δημιουργηθεί. Μερικές φορές θα τοποθετήσω φύλλα χρυσού ή αργυρού. Όταν τελειοποιήσω αυτό που έχω στο μυαλό μου, κάθε έργο έπειτα περνά από μια άλλη χρονοβόρα αλλά άκρως δημιουργική διαδικασία. Μια από τις τεχνικές που χρησιμοποιώ είναι μια υγρή διαδικασία, όπου η σιλικόνη είναι αναμειγμένη με φυσικές στεγνές ουσίες και δίνουν μια δυναμική εμφάνιση όταν τοποθετούνται ανάμεσα στις διάφορες στρώσεις από γυαλί. Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι γυαλί, χαμηλό ηλιακό γυαλί σιδήρου, σκληρό γυαλί, πολυστρωματικό γυαλί, σιλικόνη, χρυσές και μεταλλικές σκόνες, φύλλα χρυσού και αργύρου, φυσικά ξηρά υλικά, μελάνια και ότι άλλο θεωρώ κατάλληλο να χρησιμοποιήσω στα έργα μου. Τα έργα γλυπτικής συνήθως κατασκευάζονται με κορνίζες από ανοξείδωτο ατσάλι.

Σε φοβίζει το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να αντιγράψει την δουλειά σου;

Καθόλου! Φυσικά κανένας καλλιτέχνης δεν θέλει να αντιγραφεί εντελώς η δουλειά του αλλά δεν με πειράζει αν άλλοι καλλιτέχνες αντιγράψουν την τεχνική μου. Η αλήθεια είναι ότι έχω γράψει ένα βιβλίο που εξηγεί την τεχνική που χρησιμοποιώ βήμα προς βήμα. Επίσης έχω διδάξει ένα master class με αυτό το θέμα στην παγκοσμίου φήμης σχολή γυαλιού Pilchuck στο Σιάτλ.

Μίλησέ μας λίγο για την έκθεσή σου στην Πάφο. Τι να περιμένουμε;

Πρόκειται για μια έκθεση προσεκτικά επιμελημένων έργων της καριέρας μου. Θα περιλαμβάνει επίσης, νέα έργα εμπνευσμένα από τη μετατόπισή μου. Ο τίτλος της έκθεσης θα είναι “35ºN / 33ºE GEOREF”. Ο τίτλος αυτής της έκθεσης αναφέρεται στην γεωγραφική τοποθεσία της Κύπρου, στη διασταύρωση του 35ου παράλληλου βορρά και του 33ου μεσημβρινού ανατολικού και γι’ αυτό όλα τα έργα της έκθεσης θα έχουν μια γεωγραφική αναφορά.

Info: Δείτε τα έργα του Γιώργου Παπαδόπουλου στο πλαίσιο της έκθεσης «35ºN / 33ºE GEOREF» στο ξενοδοχείο Almyra στην Πάφο η οποία εγκαινιάζεται στις 24 Μαρτίου 2018 στις 19.30 και θα παραμείνει ανοιχτή για περίοδο ενός μήνα.

http://www.yorgosglass.com/

 

Categories
ΠΡΟΣΩΠΑΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ