ΠΡΟΣΩΠΑ

Στίβεν Χόκινγκ: Ο άνθρωπος που θα ζούσε μέχρι τα 23 του «κλείνει» τα 76!

Γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1942

Ήταν μόλις 21 ετών, το 1963, όταν ο Χόκινγκ διαγνώστηκε με ALS – Οι γιατροί του έδιναν δύο χρόνια ζωής – Ο λόγος που τα καταφέρνει να επιβιώνει με τη νόσο

Τα 76 του χρόνια συμπληρώνει σήμερα ο εμβληματικός φυσικός και κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ. Διαψεύδοντας κάθε προγνωστικό έχει ξεπεράσει κατά πολύ το όριο ζωής που τού είχαν δώσει οι γιατροί, όταν διαγνώστηκε με Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση πριν από 55 χρόνια.

Ήταν μόλις 21 ετών, το 1963, όταν ο Χόκινγκ διαγνώστηκε με ALS. Η ασθένεια αυτή προκαλεί προοδευτικό εκφυλισμό και νέκρωση των νευρικών κυττάρων που ελέγχουν την κίνηση την εκούσια κίνηση των μυών, όπως μάσημα, περπάτημα, ομιλία και αναπνοή. Οι γιατροί τού έδιναν μόνο δύο χρόνια ζωής.

Όμως πώς έχει καταφέρει να ζήσει τόσα πολλά χρόνια με μία ασθένεια που τυπικά είναι θανατηφόρα μέσα σε λίγα χρόνια;
Στην πραγματικότητα ουδείς γνωρίζει γιατί ο Χόκινγκ συνεχίζει να ζει με ALS, που είναι γνωστή και ως νόσος Λου Γκέρινγκ. Όμως οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η εξέλιξη της νόσου ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αν και ο μέσος όρος προσδόκιμου ζωής μετά τη διάγνωση της ασθένειας είναι περίπου τρία χρόνια, περίπου το 20% των ασθενών ζει πέντε, ένα 10% ζει δέκα, ενώ ένα 5% ζει 20 ή και περισσότερα χρόνια μετά τη διάγνωση, σύμφωνα με το ALS Association.

Ένας παράγοντας που παίζει ρόλο στον χρόνο ζωής των ασθενών είναι τα γονίδια. Οι επιστήμονες έχουν ταυτοποιήσει πάνω από 20 διαφορετικά γονίδια που συμβάλλουν στην ALS, σύμφωνα με τον δρα. Anthony Geraci, διευθυντή του Νευρομυολογικού Κέντρου του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης της Νέας Υόρκης.

Από την πλευρά του ο Λιο ΜακΚλάσκι, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας και ιατρικός διευθυντής του ALS Center στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, το 2012 είχε αναφέρει στο Scientific American:

«Πρόκειται για μια απίστευτα μεταβλητή διαταραχή από πολλές απόψεις. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι ζουν δύο έως τρία χρόνια μετά τη διάγνωση. Αλλά αυτό σημαίνει πως οι μισοί περίπου ζουν περισσότερο. Το προσδόκιμο ζωής ενεργοποιεί δύο πράγματα: οι κινητικοί νευρώνες που διατρέχουν το διάφραγμα, δηλαδή οι μύες του σχετίζονται με το αναπνευστικό. Κοινός τρόπος θανάτου των ασθενών είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια», σημείωσε.

«Ακόμη ένα είναι η επιδείνωση καταπιεσμένων μυών που μπορεί να οδηγήσουν σε υποσιτισμού και αφυδάτωση. Εάν κάποιος ασθενής δεν έχει αυτά τα δύο, μπορεί να ζήσει για μεγάλο διάστημα, ακόμα και εάν χειροτερεύσει. Αυτό που συνέβη στον Χόκινγκ είναι απλά εκπληκτικό. Αυτός σίγουρα είναι εξαίρεση».

Οι τελευταίες πέντε δεκαετίες δεν ήταν εύκολες για τον Στίβεν Χόκινγκ. Πλέον είναι καθηλωμένος σε μηχανοκίνητο αναπηρικό καροτσάκι και δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τους περισσότερους από τους μύες του. Το 1985 έχασε την ικανότητα ομιλίας και σήμερα επικοινωνεί μέσω ενός συστήματος υπολογιστή.

Το 1985, ο Χόκινγκ προσβλήθηκε από πνευμονία που απειλούσε τη ζωή του. Η τότε σύζυγός του, Τζέιν, είχε αρνηθεί να τερματίσει την μηχανική υποστήριξη, με αποτέλεσμα μία τραχειοτομή που θα απαιτούσε την εικοσιτετράωρη νοσηλευτική φροντίδα, και θα αφαιρούσε ότι είχε απομείνει από την ομιλία του.

Η υγειονομική υπηρεσία θα πλήρωνε για οίκο ευγηρίας, αλλά η Τζέιν ήταν αποφασισμένη ότι θα ζούσε στο σπίτι. Το κόστος της φροντίδας χρηματοδοτήθηκε από ένα αμερικανικό ίδρυμα.  Νοσοκόμες μισθώθηκαν για τις τρεις βάρδιες που απαιτούνταν για να παρέχουν την εικοσιτετράωρη υποστήριξη που απαιτούνταν.

Ενας από εκείνους που απασχολούνταν ήταν η Ελειν Μέισον, η γυναίκα που θα γινόταν η δεύτερη σύζυγός του.

Η ζωή του έγινε ταινία με τίτλο «Η θεωρία των πάντων» σε σκηνοθεσία Τζέιμς Μαρς και τον Έντι Ρεντμέιν να κερδίζει Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου ενσαρκώνοντας τον σπουδαίο κοσμολόγο.

Μάλιστα, είχε συγχαρεί με ανάρτηση στο facebook τον Έντι Ρεντμέιν που κέρδισε το Όσκαρ α’ αντρικού ρόλου κατά την τελετή απονομής τον Φεβρουάριο του 2015. Αν και ήταν προσκεκλημένος στην τελετή, η  κατάσταση της υγείας του δεν τού επέτρεψε το ταξίδι.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Categories
ΠΡΟΣΩΠΑ