TV

Revenge Story: Η βόλτα του Χάματσου έξω από το Μπάκιγχαμ και τα χορογραφημένα μπισκότα

Της Συγγραφέως Ζαργάνας

Θυμάμαι την εποχή που ως γνήσια ζουμπουρλή παιδούλα της Κύπρου με μαλλί βρουλί παρακολουθούσα στο ΡΙΚ τα μπισκότα να χορεύουν και να τραγουδούν στα πλαίσια μας ευφάνταστης διαφημιστικής έμπνευσης που μόνο ψυχικά τραύματα θα μπορούσε να μου αφήσει ως κατάλοιπο, αφού κάθε φορά που άνοιγα το ντουλάπι της μάνας μου για να αρπάξω στα κρυφά ένα, ένιωθα τύψεις ότι σκοτώνω το χαρούμενο μπισκότο.

Μεγαλώνοντας και έχοντας βεβαίως χάσει τα παιδικά παχάκια (τώρα είναι ενήλικα), αντιλήφθηκα την πηγή αστείρευτης έμπνευσης που δεν διέθεταν οι κύπριοι σεναριογράφοι διαφημίσεων της εποχής, όπως και την έλλειψη ιδεών σε όλα τα τηλεοπτικά στίγματα της νέας κυπριακής τηλεόρασης.

Τα πρόσωπα άλλαξαν, αλλά το τρίπτυχο παραμένει το ίδιο, κακές σεναριακά τηλεοπτικές σειρές, γραφικά 2d για κάποιους διαφημιζόμενους, που μοιάζουν να σχεδιάστηκαν  στο πρώτο λογισμικό της Apple και πρόσωπα που ακόμη αναζητούν την τηλεοπτική τους ταυτότητα.

Η φιλοσοφία του μπαλέτου  μπισκότων των 90ς δοξάζεται ακόμη στην κυπριακή τηλεόραση ως άλλο λυρικό έπος, ενώ οι σεναριακές τηλεοπτικές απόπειρες διανθίζονται με επίδοξες σταρλέτες που σε ισοπεδώνουν με το πηγαίο  υποκριτικό τους ταλέντο και κομπάρσους  που ανακοινώνουν στους φίλους τους στο facebook ότι χρίστηκαν με ειδική συμμετοχή σε μεγάλο σίριαλ «Ρε πόψε βάλτε … να δείτε τον φίλο σας που τοπουζιάζει τους μπάτσους» με την συνακολουθία των σχολίων επεμφυμίας «Άτς το φιλούι μου» «Wow. Πάντα έλεα το ότι μια μέρα θα σε βλέπουμε στην τηλεόραση» «So Proud of you». «Τι ώρα εν να σε δείξει;»

Μέσα στις αναλλοίωτες τηλεοπτικές συνήθειες, ένα πρόσωπο ξεχωρίζει ως παντοκράτωρ και αυτό ακούει στο όνομα, Λουκάς Χάματσος. Ο άνθρωπος φαινόμενο που μεταπήδησε από τις συμμετοχές στα προημιτελικά  της κυπριακής συμμετοχής για την Eurovision, στο Κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, την έκανε για το ραδιόφωνο του ΡΙΚ βρυχήθηκε σαν λέων στην Γαβριέλλα της πρωινής ζώνης και βρήκε την ταυτότητα του στο πρωινό του ΡΙΚ, πλαισιούμενος από την Αγγέλα (μπορώ να μιλήσω;) Νικηφόρου και ένα άλλο παιδί που κάνει παραλλαγές στίχων με theme τις ιστορίες του χωρκού.

Θέλω εδώ να ξεκαθαρίσω ό,τι λατρεύω τον Χάμ-π-ατσο, πραγματικά, είναι τόσο διαχρονικά σουρεάλ που θυμίζει ΡΙΚ αποδήμων. Η εποχή που διανθίζεται και ξεδιπλώνεται είναι βέβαια ο Μάιος, ο κατ’εξοχήν Γιουροβιζιονικός μήνας. Όταν η άνοιξη αρχίζει να μας αποχαιρετά ανθίζει ο Χάματσος, ετοιμάζοντας με ρυθμούς φρενίτιδας τα τηλεοπτικά αφιερώματα της εκπομπής του Eurovision Flash Back, με μόνιμο Guest Star τον Άλεξ Παναγή, που οι συμμετοχές του στην all time classic πλέον εκπομπή τείνουν να ξεπεράσουν τις συμμετοχές του στην Γιουροβίζιον.

Η εκπομπή είναι το απόλυτο revenge scheme σε όσους κύπριους τηλεθεατές δεν ψήφισαν τον Χάματσο στα προημιτελικά της κυπριακής συμμετοχής.

Ο Χάματσος ξεδιπλώνει πλέον όλες του τις τηλεπτυχές μέσα από την πρωινή εκπομπή του στο κρατικό κανάλι.

Όταν λόγου χάρη, αποφάσισε να κάνει την βόλτα του με ταξί έξω από το Μπάκιγχαμ του Λονδίνου, απευθύνοντας προσταγές με ύφος άγγλου ευγενή στον οδηγό «Παρακαλώ οδηγέ στο Μπάκιγχαμ Palace».

Αφού ολοκληρώνει την μονοήμερη βόλτα του στη Βρετανική Πρωτεύουσα επιστρέφει στο στούντιο της εκπομπής για να εξηγήσει συνταγές, να γυμναστεί να χορέψει και να μας υπενθυμίσει ό,τι θα στοιχειώσει και τα βράδια μας, με τα Eurovision Flash Backs.

Αυτό το σύμπαν τηλεοράσεως το αγαπώ, γιατί είναι ανορθόδοξο και εύπλαστο. Η διαχρονικότητα του θυμίζει μία διασταύρωση εκπαιδευτικής kids και Κιτς Tv με εσάνς πατσουλί Νανάς Σταμάτη (οι μεν και οι δεν).

Συμπερασματικά, περιμένω στα 79 όταν θα’μαι γιαγιά, τα μπισκότα εκτός από χορό να κάνουν και τούμπες, ταχυδακτυλουργίες, τον Χάματσο να βρίσκεται στο 97ο ταξίδι του στην Παπούα Νέα Γουινέα, αλλά αντί για αυτοκίνητο να ταξιδεύει με διαστημόπλοιο του ΡΙΚ και φυσικά να ετοιμάζει το Flash Back με τον Άλεξ Παναγή και τους κλώνους του, σε ένα μεγάλο Eurovision Fest. Μόνο έτσι θα νιώσω ότι δεν μεγάλωσα ποτέ, ούτε εγώ ούτε η tv.

Categories
TVΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ