FLASHBACK

Και όμως το πρώτο ελληνικό σήριαλ ήταν αυτή η κυπριακή παραγωγή

Πενήντα χρόνια κλείνουν φέτος από την πρώτη προβολή της σειράς "Κατωθκιόν της Μαδαρής"

Αν και ανήκω στη γενιά που έζησε την έγχρωμη τηλεόραση από τις αρχές της μέχρι και την ραγδαία εξέλιξη της στη σημερινή της μορφή, εντούτοις, πάντα με γοήτευε το ασπρόμαυρο. Και ναι! Δηλώνω λάτρης των μαυρόασπρων εκείνων έργων που προβάλλονταν από το ΡΙΚ.

Της Μυρτώς Ζουμίδου

Πρόσφατα, αναρωτιόμουν ποια να είναι άραγε η πρώτη κυπριακή σειρά που από αυτήν μέχρι και σήμερα μεσολάβησαν αμέτρητες τηλεοπτικές σειρές. Κι επειδή μια κυπριακή παροιμία λέει «ρωτώντας πας στην πόλη» ρώτησα αρκετά πρόσωπα μέχρι που έμαθα! Κι έφτασα «Κατωθκιόν της Μαδαρής»

Η σειρά με τίτλο «Κατωθκιόν της Μαδαρής» αποτέλεσε το πρώτο σήριαλ σε παγκύπρια αλλά και σε πανελλήνια βάση και κλείνει περήφανα φέτος μισό αιώνα από την πρώτη του προβολή. Μεταδόθηκε για πρώτη φορά το 1967 και σε ένα χρόνο ζωής, προέβαλε 21 επεισόδια. Τα γυρίσματα της σειράς έγιναν στο στούντιο του ΡΙΚ.

Γιάννης Μεντώνης και Πίτσα Αντωνιάδου

 

Στη σειρά έπαιξαν καταξιωμένοι ηθοποιοί της εποχής, όπως ο Ανδρέας Μούστρας, ο Νίκος Παντελίδης, η Έλλη Κυριακίδου, η Όλγα Ποταμίτου, ο Ανδρέας Μιχαήλ ο Γιάννης Μεντώνης, ο Παπής Φιλιππίδης, αλλά και νεότεροι ηθοποιοί της εποχής όπως ο Νεόφυτος Νεοφύτου, Πίτσα Αντωνιάδου, η Δώρα Κακουράτου, η Φλωρεντία Δημητρίου ο Τάκης Σταυρινίδης και ο Γιώργος Ζένιος.

Σημείωσε τεράστια επιτυχία για την εποχή της καθηλώνοντας μπροστά στη μικρή οθόνη μικρούς και μεγάλους. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι κατά την ώρα της προβολής της σειράς, άδειαζαν οι δρόμοι και γέμιζαν τα καφενεία αλλά και τα σπίτια που διέθεταν τηλεόραση.

Από αριστερά ο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, η Νίκη Παπαδοπούλου και ο Μιχάλης Πιτσιλλίδης

 

Το σενάριο της σειράς ανήκει στον πατέρα του Κυπριακού Θεάτρου, Μιχάλη Πιτσιλλίδη ενώ η τηλεοπτική σκηνοθεσία στη Νίκη Παπαδοπούλου και η θεατρική σκηνοθεσία στο Βλαδίμηρο Καυκαρίδη.

Το «Κατωθκιόν της Μαδαρής» θεωρείται σημαντικό για την ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης γενικότερα. Παρουσιάστηκε το 1967 ενώ, οι θρυλικές ελληνικές σειρές, «Άγνωστος Πόλεμος» που μετέδωσε η ΥΕΝΕΔ και «Παράξενος Ταξιδιώτης», που μετέδωσε το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης ήρθαν αργότερα. Η πρώτη το 1971 και η δεύτερη το 1972.

Μύθη, πάθη, έρωτες, ένοχα μυστικά είναι μερικά από τα στοιχεία που συνέθεταν το σενάριο της σειράς ενώ η πλοκή δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα αντίστοιχα σήριαλ του σήμερα. Ήταν όμως και μια πρωτόγνωρη εμπειρία τόσο για τους ηθοποιούς, αρκετοί εκ των οποίων έπαιζαν για πρώτη φορά στην τηλεόραση, όσο και για τους τεχνικούς που εργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτής της προσπάθειας, μιας και πρώτη φορά ήρθαν αντιμέτωποι με το δύσκολο εγχείρημα της γέννησης μίας σειράς συνέχειας. Σαφώς όμως ήταν μια μαγευτική εμπειρία για τους τηλεθεατές που για πρώτη φορά έβλεπαν μια ιστορία να εξελίσσεται μπροστά στις οθόνες τους.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, τους τίτλους αρχής της σειράς:

Θερμές ευχαριστίες στην κ. Μαρία Αγγελίδου για την πολύτιμη βοήθεια της 

 

Categories
FLASHBACK